Zobna ščetka ali jabolko?
Zobna ščetka je močno orodje v boju proti zobnim oblogam.

Kakšno zobno ščetko izbrati?

Idealna zobna ščetka ima velikost in obliko ročaja prilagojeno starosti in spretnosti uporabnika. Priporoča se manjšo glavo s čim več mehkih ali srednje trdih sintetičnih vlaken z zaobljenimi konicami.

Povprečno čiščenje zob

V povprečju traja čiščenje z navadno zobno ščetko 3 min, z električno ščetko pa 2 min. Najučinkovitejši pokazatelj čistih zob je jezik, saj bolj ko so zobje gladki, bolj so čisti.

Kdaj zamenjati zobno ščetko?

Zobna ščetka naj bi se zamenjala takoj ko se pokažejo znaki obrabe, ko vlakna “zacvetijo”, oz. na 2-3mesece. Poleg tega pa še vsakič, ko smo prehlajeni ali imamo kako drugo okužbo.

Kako pravilno uporabljati zobno ščetko?

Tehnik ščetkanja je več, načeloma pa velja, da moramo med ščetkanjem bakterijski plak razpršiti stran od dlesni in zoba.

Zunanje in notranje ploskve zob očistimo s potegi od rdečega proti belemu, od dlesni proti zobu v smeri izrasti zoba. Zobno ščetko postavimo pod kot 45 stopinj in na vsaki ploskvi ponovimo 10 gibov.
Grizne ploskve zob očistimo s krožnimi ali z žagastimi gibi.
Notranje ploskve sekalcev najlažje očistimo tako, da ščetko obrnemo navpično.

Ne pozabite, da ima vsak zob pet ploskev, na katerih se lahko naberejo ostanki hrane.

Nitka vpeta v držalo za preprosto uporabo.
Zoba nitka enostavno zdrsi tudi med zelo tesne kontaktne površine zob.

Zakaj uporabljati zobno nitko?

Medzobni prostori tvorijo kar 40% zobnih površin, ki jih z zobno ščetko ne moremo očistiti. Zobne nitke so bile prvi pripomoček za natančnejše čiščenje medzobnih prostorov.

Pravilna uporaba zobne nitke zahteva nekaj ročnih spretnosti, zato lahko otroci in starejši uporabljajo nitko vpeto na plastični lok, kar olajša njeno uporabo.

Zobna nitka se takrat, ko jo zategnete, zravna, zaradi česar preskoči vse neravne predele. V zadnjem času so na voljo izpopolnjene zobne nitke, ki so pletene tako, da se v medzobnem prostoru razširijo in tako odstranijo več zobnih oblog.

Pravilna uporaba

Zobna nitka je dovolj močna da prečka še tako tesne stične točke dveh sosednjih zob.
Da bi se izognili poškodbi dlesni, moramo z nitko ravnati previdno. Z nežnimi žagajočimi gibi preidemo preko stične točke navzdol ob robu ene ploskve zoba (2-krat) in nato še ob robu sosednje ploskve zoba (2-krat).

Ko nitka “zapoje” je zobna površina očiščena.

Zobna pasta naj vsebuje čim manj abrazivov.

Koliko zobne paste?

Odrasli naj uporabljajo različne zobne paste, količinsko za dobro polovico glave zobne ščetke, otroci pa otroško zobno pasto, količinsko v velikosti graha.

Koliko fluora vsebujejo zobne paste?

Najvišja dovoljena koncentracija fluora je 1500 ppm (parts per million), kar je tudi označeno na zobni pasti. Večina zobnih past ima navedeno koncentracijo 1450 ppm, kar je količina za odrasle, pri otrocih pa je vsebnost manjša, ponavadi 500 ppm fluora.

Katera zobna pasta je primerna?

Večina zobnih past, ki so v prodaji vsebuje fluoride. Ugotovljeno je bilo, da fluoridne soli vplivajo na preventivo kariesa, nimajo pa vpliva na zmanjšanje vnetja dlesni.
Med nezaželene sestavine zobnih krem uvrščamo natrijev lavrilsulfat (SLS), pogosto sestavino za zagotavljanje penjenja (draži sluznico in lahko povzroči ranice v ustih). Belilne zobne kreme vsebujejo abrazivne delce in kisline, ki lahko poškodujejo zobno sklenino.
Obstajajo tudi zobne paste, ki vsebujejo pirofosfate, kar zmanjšuje nastajanje zobnega kamna, vendar nimajo vpliva na zobni kamen pod robom dlesni.

Ker je zdrav nasmeh najlepši modni dodatek!

© 2024 ustna-higiena.si